Diverse foto's van de vondst in de tuin van baron Frits De Keverberg.
Verslag:
Baron Frits gevonden!
Donderdag 25 juni 2015, 11.45 uur door Mark Basten en Cor Konings.
Frederik Hendrik Karel van Keverberg, geboren: Stonar Engeland, 25 juli 1825; overleden: Kessel 27 september 1876.
Rond 11.45 stootte Mark Basten op de loden resten van de doodkist van de vermoedelijke baron Frits van Keverberg achter de kasteelmuur rechts van het Maaspoortje op ca. 1 meter van de muur.
Tijdstip vondst: 11.45 uur:
Tijdens werkzaamheden in de Kasteeltuin werd op donderdag 25 juni 2015 in de hoek tussen Kasteelmuur bij het Kerkhof aan de achterzijde van het lijkenhuisje, daar waar een blinde raam in de Kasteelmuur zit en binnen de Kasteelmuur, rechts van het Maaspoortje, in het talud op ca. 1 meter diepte de plek gevonden, waar de kist en de resten lagen van (vermoedelijk) Baron Frits van Keverberg.
De kist bestond uit de restanten van een eiken kist en een loden binnenkist. De beide kisten waren tussen de 10 en 20 cm ingedrukt. Lengte ca. 2 m, breedte ca. 60 cm. De lage kant van de kist (hoofdeind) ca. 100 cm onder het maaiveld, evenals de hoge kant (voetkant). Een deel van de handgrepen is nog aanwezig, deels aan de houten zijwand, deels los. De kisten lagen met de schuinte van het talud mee. Ook werd een restand van een dekselschroef gevonden.
De vondst werd gedaan door Mark de kraanmachinist die met behulp van Cor Konings daar voorbereidende werkzaamheden verrichtten voor de houten loopbrug boven het Maaspoortje. Hier zijn een aantal schanskorven gepland aan de binnenzijde van de Kasteeltuin. De vondst werd gedaan doordat Mark aan de hoofdkant van de kist een hoek raakte aan een stuk lood,, waardoor de schedel en de kaak te voorschijn kwam.
Markt stopte meteen de graafwerkzaamheden en bekeek met Cor Konings de vondst. Cor vermoedde meteen dat het hier de kist van Baron Frits betrof ( een passage uit het boek van Johannes Craandijk, Wandelingen door Nederland deel V) en beiden meldden meteen de vondst aan Peter Beeks (voorzitter werkgroep Bouw), die op het kasteel was.
Deze kwam direct de werkzaamheden in ogenschouw nemen, liet de werkzaamheden stoppen en stelde Xavier van Dijk (archeoloog van project Kasteel De Keverberg) en Har Timmermans, voorzitter Projectgroep op de hoogte. Beiden arriveerden ca. 12.00 uur. Har Timmermans stelde Jan Emonts, gemeente Peel en Maas op de hoogte.
Ondertussen waren Peter ven Heugten, uitvoerder bouw Kasteel De Keverberg, Con Boots, Cor Roelofs en Gé Rijksen getuigen van de vondst.
Har Timmermans en Xavier van Dijk kwamen poolshoogte nemen. Xavier van Dijk stelde voor de vondst in veiligheid te brengen. Daartoe werden de lodenkist met inhoud, de restanten van de houtenkist, handvaten, schedel en kaak voorzichtig afgegraven en op een plaat geschoven. Xavier van Dijk heeft allereerst alles nauwkeurig geïnspecteerd en opgemeten. Onder zijn leiding werd alles zo voorzichtig mogelijk los gegraven en werden de restanten met vier man uit de greppel getild en op de muur rond de motte gelegd. Daarna werd alles in plastic gewikkeld en met tape omplakte en per aanhangwagen naar de opslagplaats gevoerd.
Dragers waren Xavier van Dijk, Mark Basten, Cor Konings, en Pieter Hanssen. Achter de stoet liep Har Timmermans.
Wiel de Vlieger, fotograaf van het project, was vanaf 14.30 uur bij de vondst, evenals Lou Simons die door Xavier van Dijk gevraagd werd foto's van de vondst te maken.
Bij Jeroen Beeks, Roode Eggeweg Kessel, werd een beschermde opslag plaats gevonden. Xavier van Dijk zal a.s. maandag 29 juni, met een of meer deskundigen de vondst bestuderen.
Ooggetuigen verslag van de vondst ( lees loden kist) door Cor Konings en Mark Basten:
Omdat er door Brouwers ( bureau welk de tuin had uitgezet) enkele piketten waren geslagen die aangaven waar de kraanmachinist Mark moest graven hebben we eerst alles na gemeten met een meetlint of alles volgens de tekeningen correct was. Hierna is Mark begonnen om rechts van het Maaspoortje de zand van het aldaar aanwezige talud te verwijderen tot de ongeveer aangegeven diepte. Cor heeft op die plaatsen waar de kraanbak niet goed kon komen met een schep de nog aanwezige zand van de muur verwijderd zodat ook deze verplaatst kon worden. Vanaf de laagste piket heeft Mark haaks op de kasteelmuur nog enkele bakken zand verwijderd. Vanaf die piket moest er daarna evenwijdig met de muur waarin het Maaspoortje zit omhoog naar de kerkhofmuur (lijkenhuisje ) gegraven worden. Nadat Mark twee keer zijn laadbak had gevuld en in de buurt van het Maasportje had geledigd kwam er met de derde bak bladlood ( plusminus 30 x 30 cm ) mee, en zag ik nog enkele kleine bladlood fragmenten uit de grond steken en enkele menselijke ?? botjes liggen. Waarom ligt er bladlood op deze plaats 1.25m onder de grond?? Was mijn vraag. Met diezelfde derde bak is ook een deel van de schedel losgekomen en naar beneden gerold. Deze werd direct veilig gesteld.
Nadat ik wat beter de reeds zichtbare botjes had bekeken vond ik ook een restant van een kaakbeen (met nog tanden erin) en enkele ruggenwervels en sleutelbeen??. Ook vond ik toen nog twee losse handvaten die los waren gekomen van de stukken bladlood die Mark ( per ongeluk )van de deksel had losgetrokken met de laadbak. In deze stukken lood zag ik duidelijk op een afstand van 10 cm uit elkaar twee gaten zitten waarmee de handvaten met spijkers ( die ook gevonden zijn ) door de houten buitenkist en loden kist waren bevestigd en daar waren omgeslagen. Wat later nog een keer bevestig werd door de vondst van de andere handvaten. De los gevonden handvaten zaten links er rechts bij het hoofdeind.
Dit was voor mij het teken naar Mark toe om direct te stoppen met verder afgraven.
Het eerste wat mij door het hoofd schoot was de beschrijving van dominee Johannes Craandijk uit Amsterdam van 1880 :
“”In een hoek van dien verwaarloosden hof, bij den muur van het kerkplein, is het graf van den laatsten eigenaar van Kessel. In onvrede met de kerk gestorven, vond zijn overschot een plaats aan den voet des heuvels, in zijn eigen tuin.””
Hoe vaak had ik dit citaat de afgelopen 3 jaar niet al aan de andere vrijwilligers en ook aan Xavier verteld, zonder hiervan echt serieus te worden genomen. Ook Harry Bouten heeft op mijn aan wijzigingen met zijn metaal detector op de vindplaats onderzoek gedaan maar niets gevonden mede ook door het feit dat de detector die hij toen gebruikte niet tot de diepte van 1.25 m iets kon registreren.
De tweede gedachte die bij mij opkwam waren de historische woorden van Barak Obama:
”We got him”.
Voor mij was er geen enkele twijfel of dat we Baron Frits op de door Craandijk aangegeven plaats gevonden hadden.
Nadat ik en Mark het grondprofiel, wat door de graafbak was ontstaan, nader hadden bekeken tekende zich een duidelijke horizontale lijn af. Nadat ik deze voorzichtig een beetje had blootgelegd bleek die lijn ook van bladlood te zijn.
Hierna heb direct het graafwerk stop gelegd en Peter Beeks gebeld. (Tot mijn ergernis werd de oproep niet beantwoord. Na nog een keer gebeld te hebben nam hij op en.) Hij bleek ( gelukkig) in de keet van aannemer van Wijnen te zitten. Ik kon mijn geduld niet langer bedwingen en liep richting deze keet. ( en heb hem er bij uitgesleurd (grapje)) . Al lopende, terug naar de vindplaats, heb ik mijn bevindingen verteld en dat het voor mij als een paal bovenwater stond dat we Frits gevonden hadden.
Op de vindplaats moest hij ook aan de hand van de toen reeds gedane vondsten concluderen dat ik wel eens gelijk kon hebben. Ter plaatse heeft hij eerst Xavier gebeld . Hij bleek op anderhalf uur rijden van Kessel ( in het land van Maas en Waal ) met een andere opgraving aan het werk te zijn, maar zegde toe direct te komen en onderweg al enkele instanties in te lichten. Mark en ik konden met een gerust hart onze middag pauze houden. Thuis heb ik het verhaal van Craandijk uitgeprint zodat ik dit Mark kon laten lezen. Ook hij geloofde het eerst niet dat we Frits samen gevonden hadden.
Xavier is rond 13.45 uur aanwezig. Het eerste wat hij tegen mij zegt is : Heb je dan toch altijd gelijk gehad, we zullen zien.
Als eerste wil hij de insteek weten van de grond om zo te zien hoe groot de kist is. Een en ander wordt opgemeten, opgetekend, en Mark krijgt de opdracht, nadat er al door Lou Simons de nodige foto`s zijn gemaakt, om met de kraan nog wat meer zand voorzichtig te verwijderen. Nu tekende zich in de grond duidelijk de contouren af van de afmetingen van de kist, 2.00 m lang ongeveer 0.60 cm breed. Tot die tijd was er nog niets van de kist te zien. Alles is eerst door Xavier verder in kaart gebracht, gefotografeerd door Lou en de toen ook aanwezige Wiel de Vlieger onder toeziend oog van Har Timmermans,voordat ik voorzichtig met een troffeltje de nog aanwezige grond op de deksel mocht verwijderen. Steeds meer kwam er van de kist in zicht. Aan beide lange zijden van de kist zaten in het midden en aan het voeteind de handvaten nog aan de kist vast. Bij de voeten stond de loden deksel wat bol en was de hoogte ongeveer 25 cm aflopend in hoogte naar daar waar de schedel had gezeten tot ongeveer 5 cm. De heupbotten staken zowel rechts als links door het deksel.
De loden kist laag evenwijdig op 1 meter afstand vanaf de kasteelmuur (rechts bij het maaspoortje )Van de houten buitenkist was niet veel meer te zien, alleen daar waar de draag handvaten zaten zat er nog wat verrot hout ( eiken ??) vast aan de loden binnenkist, dit hout heeft niet zo veel geleden onder de druk van de zeker 1. 25 m zand die hier de afgelopen 140 jaar op heeft ingewerkt . Omdat de zijkanten en de deksel onder de invloed van de druk van de grond iets naar buiten was gedraaid zijn de handvatten links en rechts en aan het voeteind niet zo aan die druk onderhevig geweest en zat het daar overgebleven hout in feite klem tussen de loden kist en het handvat. Handvatten waren met twee spijkers door de houten buitenkist en de loden binnenkist geslagen en aan de binnenkant omgeslagen. Handvaten waren voorzien van porselein ?? daar waar men ze in de handpalm heeft. Ook bovenop de houten kist hebben porseleinen ??? ornamentjes gezeten waarmee de deksel van de kist gesloten was. Aan het voeteinde ( links) zat nog een compleet ornamentje vast aan verrot hout. Op het hoofdeind, voeteind, en rondom hebben om de circa 30 centimeter zulke ornamentjes gezeten gezien het feit dat er daar nog stukjes draadeinde aan de loden kist aanwezig waren om de deksel te sluiten.
Nadat ik en Xavier de kist een beetje hadden ondergraven hebben Mark, Xavier en ik er een houten plaat kunnen onderschuiven om zo meer steun te geven aan de totale kist. De kist hebben de bovenstaande dragers vanaf de vindplaats uit de droge gracht naar de muur die de motte tegenhoudt gedragen en aldaar heeft Xavier de overige vondsten op de deksel gelegd . Het geheel is daarna omwikkeld met zwarte plastic en met ducktape vastgeplakt. Dit was nodig om verdere uitdroging te voorkomen. Daarna hebben we samen de kist op een aanhanger van Jeroen ( zoon van Peter Beeks ) geschoven en het transport naar de bekende opslagplaats verder uitgevoerd. Toeschouwers van het hele inpak ritueel waren: Peter en Marlies Beeks, Jeroen Beeks, vrouw van Jeroen, Sietske Beeks, Inge de Vlieger en Pieter Hanssen Lou Simons,Wiel de Vlieger, Xavier en Cor.
SOUNDUPLOAD_DIR_MP3PL
Datering foto | ca. 25-06-2015 |
---|---|
Fotograaf | |
Collectiehouder | Ton Hendricks |
Plaats | Kessel |
Straat | |
Categorieën | Families/Personen |
In de kaart zijn verschillende functies beschikbaar.
Voor toetsenbord bediening dient u de kaart te activeren middels de tab toets (als de kaart actief is vertoont deze een focus ring).
Het kan zijn dat een aantal van deze functies niet beschikbaar is gesteld door de auteur van de pagina of de beheerder.
id | symbool | latitude | longitude | beschrijving |
---|---|---|---|---|
1 | 51.29041º | 6.05556º | Vondst baron Frits De Keverberg |
Bovenstaande locatie staat niet op de overzichtskaart.