Dubbelmannenkwartet

Dubbelmannenkwartet
 
Dubbelmannenkwartet
 
Dubbelmannenkwartet - 1e lustrum
 
Dubbelmannenkwartet
 

Het Dubbel mannenkwartet is opgericht in 1960 en heeft bestaan tot 1965.

Kessel heeft in het verleden altijd al best wel veel aan muziek gedaan. Daarom werd er door enkele heren zo eind jaren '50 omgekeken naar een voor hen ontspannende bezigheid. Jan Croughs opperde tegen Ton Timmermans, net voordat hij op vakantie ging, het idee van zo'n zanggroep omdat er volgens hun veel te weinig culturele activiteit was in het Kessel van na de oorlog Er was in Kessel enkel de fanfare. Dat past ook wel met het landelijke beeld voor die jaren 1946-1959. De jaren van wederopbouw. Van soberheid en doelmatigheid. Hierop begon Ton Timmermans met het zoeken van zangers. Dit was geen gemakkelijke taak. Over de zangkwaliteiten van de eventuele leden was immers maar weinig bekend en het was vooral belangrijk dat het mensen waren die als groep bij elkaar zouden passen. Muzikale kennis was zeker niet vereist. Dat kwam later wel. Zo vroeg men ook Jenniskens-Laumen maar die heeft net voor het begin van de activiteiten toch niet doorgezet.

 

Ze kwamen uiteindelijk tot de volgende samenstelling van de groep:
1e tenor: Jan Croughs en Jan Verlaak.
2e tenor: Ton Timmermans.
Bariton: Frans Stappers, Frans van de Berg en Jac Houben.
Bas: Pierre Sieben.
Dirigent: Harry Jacobs en Lei Niessen (koster in Kessel).

 

De eerste Repetitie:

De eerste repetitie vond plaats op de trappen van het kasteel. Lei had daarvoor een stuk van Schubert uitgezocht. Voorwaar geen kleinigheid om mee te starten. Al snel werd ook een repetitielokaal gevonden in zaal Hendricks (An van de zaal) De grootste kamer, die boven het café, diende als ‘balkon' en bood uitzicht tot achter in de zaal en op het podium. Er werd een piano gekocht en deze kon met behulp van planken via de zaal met veel mankracht naar boven geschoven worden. Een hele klus. Al na 1 jaar werd er een nieuwe dirigent gezocht. Eentje die wat meer muzikaal onderlegd was en waar men ook wat meer tegenop keek. Deze nieuwe dirigent werd gevonden in Jan Kuypers, hij was immers de 2e dirigent van het Venlose koor Venlona. En daarmee, zo hoopte men, zou hij een goede aanvulling vormen op Lei Niessen. Deze aanvulling mocht nogal wat kosten. Jan Kuypers moest namelijk telkens in Venlo worden opgehaald en teruggebracht! Gelukkig kwam hij enige tijd later met de bus uit Venlo op en neer. Deze bus stopte dan bij kruispunt Helden-seweg-Napoleonsweg bij cafe Bonaparte Mielke Timmermans. 

 

Het repertoire bestond uit geestelijke en ook wereldse liederen. De repertoire keuze gebeurde heel democratisch. De stukken werden voorgesteld door de dirigent, maar de zangers maakten hier, na uitvoerige besprekingen, een keuze uit. Zo stonden op het repertoire bijvoorbeeld o.a. stukken van Schubert (Ave Maria) of van Giovanni Pierluigi da Palestrina (O bonne Jes ) Maar ook luchthartigere muziek zoals Die 12 Rauber met daarin heel vaak een solo van Frans van den Berg, die dan helemaal kon zwelgen in zijn eigen stemgeluid. Repetities

 

Dinsdagavond was de vaste repetitieavond. Omdat men van mening was dat er ook in zo'n kleine club meer dan genoeg taken waren ook naast het zingen, werden er ook enkele bestuursleden gezocht. Deze werden gevonden in de personen Walter van Roessel (plaatselijk dokter), Wiel Laveaux (dierenarts) en Funs Timmermans (elektronicahandelaar). Het was gebruikelijk dat die bestuursleden ook dinsdagavond telkens tijdens/na de repetitie aanschoven. Zeker als de onvolprezen ‘derde helft' aanbrak.

 

Ook Burgemeester Wuts was zeer enthousiast over het oprichten van dit mannenkwartet. Hij was ook gevraagd als voorzitter, aldus Ton Timmermans, maar heeft het toch maar bij (een trouw) sympathisant gelaten. Zo vertelde Ton nog een anekdote over burgemeester Wuts: ‘'Want bij een van die repetitieavonden, waarbij hij ook aanwezig was, is het niet alleen erg laat geworden, maarook wat veel, zodat hij niet meer alleen naar huis durfde. Daarom zou hij Thei van de Boesjer gevraagd hebben om hem te vergezellen naar zijn huis, waar zijn vrouw hem ongetwijfeld zou opwachten. En daar had burgemeester Wuts nogal wat schrik voor ‘want die kwam ook uit Swalmen. Zij was van Hermans' Vandaar!''

 

Officiële Optredens:

Optredens had het mannenkwartet natuurlijk ook. Meestal in Kessel, maar vaak ook in omliggende dorpen Baarlo, Maasbree of Beesel, meestal in de vorm van een uitwisseling met de plaatselijke koren aldaar zoals blijkt uit onderstaand artikel uit de Midden Limburger 1964. In zijn korte bestaan (5 jaar) heeft dit dubbelmannenkwartet toch een belangrijke bijdrage geleverd aan het muzikale verenigingsleven binnen de kesselse gemeenschap en is zeker onze aandacht waard.

(Bron: Boek Heemkundekring Kessels Eigen - jaargang 2023 nr. 1)

 

 

 

SOUNDUPLOAD_DIR_MP3PL

Datering foto ca. 1960 - 1965
Fotograaf
Collectiehouder Hans Kuipers
Plaats PLAATS
Straat STRAAT
Categorieën Verenigingen

Meer info


ZIN_LOPOVK

Opmerking:
 
  • beeldbank/1c0c048e/2025-04/767687_00001290.txt
  • Laatst gewijzigd: 2025/04/03 23:00
  • door 127.0.0.1
  •  |  Gerealiseerd met Haima logo